Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Darth.V

16. 6. 2010 17:59
Je to pravda

jedná se jen o lobbystický byznys dotovaný z našich kapes ! :-/ To bych raději dotoval pěstování kvalitních a chutných potravin. Kupř. rajčat , která by měla nějakou chuť na rozdíl do těch umělohmotných z Kaufu a spol. . A ne dotovat nesmysl který v  konečném efektu zničí motor ! :-P

0 0
možnosti
R

roman_35

16. 6. 2010 18:01
Re: Je to pravda

Na trhu jsou dobrá rajčata k dostání. Jenže bohužel jejich sezona je u nás poměrně krátká a skladovat se nedají.

0 0
možnosti
MM

Vosiczka

16. 6. 2010 16:20
Mám další dotaz,

který s tématem souvisí jen okrajově (ale souvisí). Na stránkách jednoho významného výrobce automobilů jsem se dočetl, že tento výrobce výrazně nedoporučuje používání biopaliv ve svých vozech. Takže přátelé, majitelé vozů, ve kterých bublají moderní diesely - kam budete jezdit tankovat?

0 0
možnosti
N

Novotnak

16. 6. 2010 16:25
Re: Mám další dotaz,

To je jednoduché, budou kupovat jiné vozy... ;-D

0 0
možnosti
N

Novotnak

16. 6. 2010 16:12
To je dáno hlavně tím,

jaké jsou na ropu uvaleny daně. Když Vás vyjde v obchodě litr řepkového oleje levněji než litr nafty, tak se není čemu divit, že se jezdí na olej.

Jsem pro větší využití elektrické energie, ale zároveň cpát solární panely na pole je stejně nesmyslné jako tam cpát řepku.

Vezměme si vaši úvahu, že na pole dopadne 1000kWh energie ze slunce. Solární panely z toh ozachytí nějakých 20 % tedy 200 kWh, ročně. řekněme, že má solpan. životnost 20 až 30 let, pak se musí vyrobit nový. Kolik % energie padne na jeho výrobu, dopravu stavbu... kolik se ztratí přenosem? Kolik využije automobil? Kolik se stratí skladováním? Řekl bych že konečná vyžitelnost zatím nebude o moc vyžší než než z té řepky. Nehledě na to, že se řepkový olej zatím dá o něco snáz skladovat.

V porozvnání s energií z atomu je obojí zhuvěřilost, ale taková už je naše společnsot.

V africe se dá jídlo vypěstovat desetkrát levněji i s dopravou sem. Kdybyste to měl brát jen z ekonomického hlediska tak se nevyplatí pole vůbec oset.

0 0
možnosti
N

Novotnak

16. 6. 2010 16:18
Re: To je dáno hlavně tím,

A to je to hlavní dilema. Zemědělci se podporují, aby je nepřeválcovala konkurence z afriky (levná prac. síla, úroda 2x či 3x ročně) nebo dotované potraviny z ameriky. A to je to hlavní dilema. Máme si nechat zničit celé zemědělství jen proto, že ho jinde dotují nebo proto, že je jinde levnější?

Jste ochotní platit za domácí zemědělské výrobky dvojnásobek?

Pokud ano, zrušme veškeré dotace v celé Evoropě, ať jídlo pro nás dotují jiní. Pokud ne, pak se ovšem smiřme, s tím, že na nich budeme potravinově závislí.

0 0
možnosti
S

socbubák

16. 6. 2010 15:25
Bio je IN. A navíc ty zemedělcí...

Výborný článek, díky. I naši Zelení, nechť je jim země lehká, dokonce slovy samotného Lišáka (to je ten, jak ho nepozvali na summit USA-Rusko...) potvrdili cca týden před hlasováním o Babišových biopalivech, že jsou proti nim. No a pak to svorně dali spolu s jednohlasými socany a komunisty (+ s několika modrými a knížetem Bilderbergem). Tak mi řekněte, jak ty naše elity vůbec zpracovávají informace...když výsledkem je negace.

0 0
možnosti
SH7

sir Humphrey 777

16. 6. 2010 14:43
romane, romane, ty truhlíku eurohujerskej

;-D

0 0
možnosti
R

roman_35

16. 6. 2010 15:08
Re: romane, romane, ty truhlíku eurohujerskej

Vážně hodnotný příspěvek. Je vidět že SSO podporují pouze géniové:-)

0 0
možnosti
MV

xmar

16. 6. 2010 14:11
dalsi pohled

zapomnel jste zohlednit dva zasadni problemy: 

1/ zasoby ropy nejsou nekonecne, repka urcite nebude finalnim reseni tohoto problemu, ale je krokem k jeho vyreseni

2/ v nejake extremni situaci se muze stat, ze ropa bude nedostupna uz velmi brzy. Pak budeme radi, ze u nas existuje infrastruktura na vyrobu bionafty, ktera by bez pomoci statu nikdy nevznikla. A pak narod nechcipne hlady, protoze Zetory na pole stejne vyjedou.

0 0
možnosti
M

martin5.1-2

16. 6. 2010 14:28
Re: dalsi pohled

Ad 1 - pokud to je jen krok, má se provádět v laboratořích a ne ve velkém měřítku.

Ad 2 -pokud bude nedostupná ropa, bude automaticky nedostupná i řepka - nebude energie na to, jí zasít, natož sklidit, jelikož její výroba má zápornou energetickou bilanci.

Závěr - nic nenasvědčuje tomu, že by ropa měla extrémně rychle dojít, ale vše nasvědčuje tomu, že přes biomasu cesta nevede. No tedy vede, pole a kůň, jak to fungovalo kdysi dávno, ale tak si moderní technologii na přeměnu biomas v něco rozumného určeného pro přesun nepředstavujete.

0 0
možnosti
MM

Vosiczka

16. 6. 2010 13:18
Když jezdím do práce,

tak snad neujedu ani metr, aby v dohledu nebylo řepkové pole. Na druhou stranu, když si jdu nakoupit potraviny, nestačím se kolikrát divit, z jakých koutů světa se k nám dovážejí zemědělské produkty, které by bylo možno vypěstovat u nás. Ty produkty sem vozí mnohé z těch tisíců kamiónů, které se denně valí po našich rozbitých silnicích. Ekologie jak sfiňa...

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

16. 6. 2010 15:35
Re: Když jezdím do práce,

Otázkou je, jestli proti tomu lze něco dělat. A lze. kdo má alespoň trochu času a prostoru, může si základní potraviny pěstovat sám a tím omezovat dovoz. Já to příští rok udělám. :)

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

16. 6. 2010 12:27
Proti řepce

demonstrují v Kanadě i Greenpeace.

0 0
možnosti
R

roman_35

16. 6. 2010 12:39
Re: Proti řepce

To je hodně závažná informace :-) Greenpeace demonstrují i proti Temelínu. Teď jde o to správně rozlišit kdy demonstrují pro dobrou věc a kdy proti. Vzhledem k tomu že oni nedělají nic jiného, je to dost náročné. Mimochodem pokud vím, tak v Kanadě nemonstrovali proti GM řepce.

0 0
možnosti
P

PavelRuzicka

16. 6. 2010 11:28
Ustanovení podílu

řepky v naftě, je státní ekoterorismus. Argument zemědělců , že už mají zaseto je lichý a neskutečně hloupí. Jako kdybych požadoval dotaci pro BP , protože jsem si koupil jejich akcie a oni ztrácejí. Nevýhodnost pěstování řepky jako paliva je prokázána. Emise CO2 z paliv s řepkovou produkcí jsou vyšší než u standardních paliv. Řeči o biomase jsou také k smíchu, většina našich slavných ekologů, ani netuší, co to biomasa je. Např. Ideálním topením jak pro ekologii tak pro lidi je dřevo. Zákon zachování energie je poplatný i pro topení. Při spálení jednoho stromu uvolním tolik CO2, kolik odboural tento strom za svůj život. A popel ze dřeva je hnojivo. Obdobou dřeva jsou peletky ze slámy a podobně. Bohužel, zatím jsou účinné kotle a palivo dost drahé.

Takže autore Karma a přeji mnoho štěstí v boji s Ekoteroristy.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

16. 6. 2010 16:26
Re: Ustanovení podílu

:-)R^ dobrý komentář - a ke karmě se přidávám

0 0
možnosti
S

snegon

16. 6. 2010 11:07
Plně souhlasím.

Navíc těch zhruba pět procent paliva je možno ušetřit (na nahradit něčím jiným ale skutečně snížit spotřebu) vodíkovými boostry. Lze najít na internetu.

0 0
možnosti
R

roman_35

16. 6. 2010 11:24
Re: Plně souhlasím.

Předpokládám že ten vodíkový boostr máš ve svém autě dávno namontovaný a spoří ti nemalý peníz. Jinak podle mě je to strjná ptákovina jako speciální olej do motoru se kterým se dá najezdit 1.000.000 km a je stále jako kdyby ho tam právě někdo nalil. Milovníci Horsta Fuchse jistě znají:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3977x
Odpad třídím, televizor nevlastním, zelené nevolím.